środa, 2 kwietnia 2014

Sałatka z krewetkami II

 


Kolejna odsłona sałatki z krewetkami (inny przepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym.

Składniki:

250 g dużych krewetek
pół główki sałaty lodowej
2 garście rukoli
1 pomidor
1/2 sztuki długiego ogórka
kilka rzodkiewek
sos koperkowo-ziołowy
sól, pieprz
sok z cytryny
masło
1 ząbek czosnku
oliwa



1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić i przesmażyć czosnek. Następnie dodać krewetki i od razu je przyprawić: solą, pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić.



2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy).



3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone krewetki.





Drukuj przepis