Domowe smarowidło - idealne z kiszonym ogórkiem i kromką razowego chleba.
Składniki:
300-400 g pokrojonej słoniny bez skóry
1 cebula
jabłko
sól, pieprz
suszona bazylia
Do garnka dodać słoninę i podgrzewać ją na małym ogniu. W międzyczasie jabłko umyć, obrać i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Gdy słonina rozpuści się (a także pojawią się skwarki) dodać do niej cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać pokrojone jabłko. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Na sam koniec przygotowaną masę wylać do foremek i schłodzić w lodówce.
|
"Rozpuszczanie" słoniny |
|
Gotujące się skwarki, jabłko i cebula |
|
Masa od razu po przelaniu z garnka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz