niedziela, 6 kwietnia 2014

Błyskawiczne galaretki z piersi kurczaka i warzywami


Przepis na błyskawiczne galaretki z kurczaka, ponieważ warzyw nie trzeba kroić, a mięsa nie musimy obierać. Samo przygotowanie (już z gotowaniem) zajmie mniej niż 1 godzinę. Idealny pomysł na wielkanocne śniadanie.  Przepis dodaje do akcji Lekka Wielkanoc


Składniki:

1 duży słoik warzyw w zalewie
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
żelatyna z przyprawami
1 liść laurowy
2 ziela angielskie



Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać umyte piersi z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie posolić/popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Następnie ugotowane piersi z kurczaka wyjąć i ostudzić, a wywar przecedzić przez gazę, aby pozbyć się resztek. Do gorącego wywaru dodać połowę opakowania żelatyny z przyprawami i rozpuścić ją. Do kokilek nakładać odcedzone warzywa, później pokrojone mięso i ponownie warzywa - całość zalać wywarem z żelatyną. Najlepiej zalewać do 3/4 wysokości, aby po pewnym czasie dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny.




Lekka Wielkanoc

Drukuj przepis