Terrina łososiowa to przekąska na zimno, która idealnie pasuje do kromki chleba. Taką przystawkę możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych.
Składniki na 2 mniejsze terriny:
300 g wędzonego łososia
1,5 serka chrzanowego
1/2 sztuki ogórka
pęczek koperku
1/2 sztuki cytryny
sól, pieprz do smaku
1. Na samym początku 200 g łososia pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej kupić ją pokrojonego). Małe foremki (wykorzystałam pojemniki po serkach homogenizowanych) wyłożyć przezroczystą folią, a następnie ułożyć plasterki łososia, formułując "koszyczek" - tzn. aby spód i boki były przykryte łososiem.
2. Następnie serek chrzanowy zmiksować posiekanym koperkiem, ze startą skórką z połowy cytryny, resztą łososia (100 g) i odrobiną soli/pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na spód łososiowy. Ogórka umyć, obrać i pokroić na cienkie, a zarazem szerokie plasterki (wykorzystałam do tego łopatkę do krojenia sera) i ułożyć na masie serkowo-łososiowej. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Pamiętać, aby na samym wierzchu znajdowały się plasterki ogórka.
3. Przygotowane terriny przykryć przezroczystą folią, lekko ubić i zostawić na całą noc w lodówce, aby wszystko ze sobą się połączyło. Najlepiej pokroić nożem z ząbkami, tzn. do krojenia pieczywa.
Mniam, pycha, wszystko co lubię!
OdpowiedzUsuń