sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z rozpuszczonymi krówkami


Mazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie!



Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody):
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła  mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować więcej niż połowę takiej kostki!)
4 łyżki cukru pudru
1 jajko (m)
wanilia (ziarenka z laski)

Nadzienie:
400 g krówek (polecam wybrać te, które są ręcznie zawijane)
1-2 łyżki masła

Do dekoracji:
słodkie orzeszki
perełki cukrowe


Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam mini mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz). Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do rondelka dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić posiekane krówki, które muszą się rozpuścić. Gdy masa będzie rzadka, to wysmarować nią spody ciasta. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ masa krówkowa bardzo szybko twardnieje.