piątek, 11 kwietnia 2014

Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami



Składniki na 4 porcje:

200 g rozmrożonych truskawek
250 ml śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny
bezy do dekoracji


 
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzącej wody. Gdy będzie lekko przestudzona, dodać do niej odmrożone truskawki. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć - przygotowaną masę przelać do 4 pucharków. W międzyczasie śmietanę 30 % ubić na dosyć sztywną masę, następnie dodać trochę cukru pudru i żelatynę (wcześniej należy 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance wrzące wody; ostudzić) - przygotowaną śmietanę umieścić w lodówce, aby lekko stężała. Następnie ubitą śmietanę umieścić w szprycy i uformować zgrabne "kleksy". Na sam koniec udekorować bezami. Przygotowane desery od razu podawać. 



Drukuj przepis