sobota, 26 kwietnia 2014

Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache


Po krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności.



Składniki:

3 biszkopty czekoladowe
2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
360 g śmietany 30%
płatki migdałowe
kolorowe orzeszki do dekoracji
syrop wiśniowy bądź malinowy




1. Na samym początku czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski.


 2. Śmietanę podgrzać w małym rondelu (prawie do wrzenia!), a następnie wlać ją do miski z czekoladą. Poczekać 2-3 minuty, a po tym czasie wszystko ze sobą połączyć, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Przygotowaną masę schłodzić w lodówce.



3. W międzyczasie biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze.



4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno.




5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później położyć na to kolejną warstwę biszkoptu - nasączyć syropem i udekorować kremem (tym razem dekorować boki, tak aby nie było widać ciasta). Tak samo postąpić jeszcze z 2 warstwami. Na sam koniec resztę kremu rozsmarować na całym cieście - tak, aby nigdzie nie było widać ciasta biszkoptowego.




6. Jeżeli uważacie, że jeż ma za szeroki pyszczek - to za pomocą noża wytnijcie nadmiar ciasta. Na sam koniec udekorować płatkami migdałowymi, a orzeszkami zrobić oczka, nosek i pyszczek jeża. Przygotowane ciasto schłodzić.

Drukuj przepis