poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą


Mazurek chałwowo-orzechowy najlepiej smakuje po 2 dniach od przygotowania, ponieważ przez ten okres ciasto kruche lekko zmięknie. Jeżeli lubicie połączenie chałwy i czekolady - to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu.


Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody)

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła  mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować więcej niż połowę takiej kostki!)
4 łyżki cukru pudru
1 jajko (m)
wanilia (ziarenka z laski)

Nadzienie:

1/2 szklanki śmietany 30%
200 g chałwy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
100 g orzechów włoskich (lub innych dowolnych)


Do dekoracji:

posiekane orzechy włoskie


Piekarnik rozgrzać do 195°C.  W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody).
 Z reszty ciasta wycięłam mini mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz). 
Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.








Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę).  Następnie  przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i polać nią wierzch mazurków. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ czekolada szybko stwardnieje.





Drukuj przepis