poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałatka gyros


Sałatka gyros jest szybka, smaczna i błyskawiczna do przygotowania. Połączenie warzyw i piersi kurczaka, otulone w sosie majonezowo-ketczupowym z lekką nutą czosnku. Proponuje wszystko ze sobą wymieszać, ponieważ dzięki temu sałatkę lepiej się nakłada. 


Składniki:

pół główki kapusty pekińskiej
2 pomidory bez skórki
4 ogórki konserwowe
przyprawa do gyrosa
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
majonez
ketchup
oliwa


Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, solą, pieprzem i wymieszać z 3 łyżkami oliwy - następnie przygotowane mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. W międzyczasie umyć warzywa. Kapustę pekińską posiekać, ogórki i pomidory pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Do miski dodać: kapustę pekińską, ogórki, pomidory, cebulę i kukurydzę. W miseczce wymieszać majonez, ketczup i posiekany ząbek czosnku. Przygotowany sos wylać na warzywa i wymieszać. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i wszystko ze sobą połączyć. Sałatkę podawać schłodzoną.


Drukuj przepis