wtorek, 1 kwietnia 2014

Gulasz z boczniaków


 Alternatywa dla osób, które nie przepadają za mięsem - pyszny, aromatyczny gulasz z boczniaków. Ja swoje danie podałam z parówkami, ponieważ nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez kawałka mięsa. 



Składniki:

250 g boczniaków
1 marchewka
1 obrana cebula
mały koncentrat pomidorowy 
czosnek (jeżeli nie macie to pomińcie)
sól, pieprz
przyprawa do grzybów 
olej
mąka do zagęszczenia sosu



Warzywa umyć i osuszyć. Boczniaki pokroić w grube plasterki,  a cebulę i czosnek w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dno garnka wlać olej i gdy zacznie wrzeć dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie cebulę przesypać na talerz i do tego samego garnka wrzucić marchewkę. Smażyć tak długo, aż będzie lekko miękka. Po usmażeniu przełożyć ją na ten sam talerz, co cebulę. Na sam koniec dodać boczniaki, wlać odrobinę wody i chwilę smażyć. Następnie dodać przesmażone warzywa, zalać 1,5 szklanki wody i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do grzybów (jeżeli jej nie macie - to pomińcie) i dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotować, aby zredukować ilość sosu. Jeżeli gulasz jest zbyt rzadki to do szklanki wsypcie 2 łyżki mąki i zalejcie odrobiną wody - wszystko należy ze sobą połączyć (nie może być żadnych grudek!), a następnie powoli wlać do gulaszu. Przygotowane danie ponownie zagotować. Jeżeli jesteście mięsożercami - do gulaszu z boczniaków dodajcie pokrojone parówki

Gulasz bez koncentratu i zawiesiny z mąki

Drukuj przepis