sobota, 12 kwietnia 2014

Szynka z serkiem chrzanowym w galaretce


Szynka w galarecie to ciekawy pomysł na zakąskę na zimno. Dzięki galaretce - mięso nie wyschnie i będzie soczyste. Świetnie prezentuje się na stole, a ponadto mięso idealnie komponuje się z serkiem chrzanowym. Aby przekąska nabrała kolorów, całość udekorowałam świeżym ogórkiem, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi.


Składniki:
kilka plasterków szynki
serek chrzanowy
żelatyna z przyprawami
 do dekoracji: świeży ogórek, kukurydza, pomidorki koktajlowe, zielona pietruszka


Na samym początku przygotować galaretkę - tj. do 1,5 szklanki gorącej wody (bądź wywaru/rosołu) dodać 3 łyżeczki żelatyny. Wszystko ze sobą wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić i poczekać, aż lekko stężeje. W międzyczasie plasterki szynki posmarować serkiem chrzanowym i zawijać w ruloniki. Na tacę/półmisek wyłożyć sałatę, następnie ułożyć przecięte na 2 części ruloniki z szynki (zawinięciem do dołu), udekorować plasterkami ogórka, kukurydzą, połówkami pomidorków koktajlowych, zieloną pietruszką i całość polać lekko tężejącą galaretkę. Przygotowaną przekąskę schłodzić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretkę do końca stężeje.

Lekka Wielkanoc

Drukuj przepis