piątek, 28 kwietnia 2017

Różowe placuszki (buraczane)


Placuszki to pomysł na szybką do przygotowania i smaczną przekąskę na słodko :) Dzisiaj zachęcam Was do usmażenia różowych placuszków, które kolor zawdzięczają upieczonemu buraczkowi. Takie placuszki powinny przypaść do smaku dzieciom, ponieważ smakiem (burak jest minimalnie wyczuwalny w smaku) i wyglądem zachęcają do jedzenia. 



Składniki na porcję dla 4 osób:
1 opakowanie maślanki (400 ml)
2 płaskie szklanki mąki pszennej (280 g)
1 mały, upieczony burak (waga po obraniu 70 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 jajka

cukier puder do dekoracji



Upieczonego buraka (tutaj znajdziesz przepis JAK UPIEC BURAKI) obrać ze skórki i przełożyć do kielicha blendera. Wlać maślankę i całość zmiksować ze sobą. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić jajka i wlać olej oraz maślankę zmiksowaną z burakiem. Za pomocą trzepaczki całość połączyć ze sobą. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na małym/średnim ogniu, ponieważ na zbyt dużym placuszki mogą się spalić. Najlepiej przewrócić na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się "dziurki" (widać to na zdjęciu poniżej).  Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem. Smakują na ciepło, jak i na zimno. 


Przygotowywanie ciasta na placuszki
Po lewej: wylane surowe ciasto
Środek: w placuszkach pojawiły się "dziurki", czyli idealny moment na odwrócenie placuszków
Po prawej: smażenie placuszków z drugiej strony 


Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis