piątek, 14 kwietnia 2017

Cytrynowa kaszka manna


Cytrynowa kaszka manna to pomysł na szybki do przygotowania i smaczny deser. Idealny na pochmurną i deszczową pogodę :) Kaszka manna zawdzięcza swój kolor dzięki odrobinie kurkumy i skórce z cytryny. 




Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mleka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 płaskie łyżki kaszki manny
szczypta soli
szczypta kurkumy 
sok + skórka z 1 cytryny

do dekoracji
wiórki kokosowe
cukrowe perełki


Do rondelka wlać mleko. Wsypać zwykły cukier, waniliowy i szczyptę soli. Mleko zagotować. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części!) i wycisnąć sok. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę manną. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy kaszka lekko zgęstnieje to dodać skórkę, wlać sok z cytryny oraz wsypać szczyptę kurkumy. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotową kaszkę przelać do pucharków/szklanek i ozdobić wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. 



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis