Pieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha!
Składniki na 3-4 porcje:
3-4 garście mieszanki sałat
3 średniej wielkości buraki
1/2 czerwonej cebuli
3 jajka
2 łyżki ziaren słonecznika
sos
sok z 1/2 małej cytryny
4 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz (do smaku)
Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie w dużą kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w półtalarki. Ziarna słonecznika podrumienić na suchej patelni. Na sałatę położyć pokrojoną cebulkę, buraki oraz jajka. Za pomocą blendera, składniki na sos połączyć ze sobą (gotowy sos będzie miał kremową konsystencję). Całość polać sosem, a na sam koniec posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz