czwartek, 6 kwietnia 2017

Jabłka smażone w cieście


Jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia jabłek. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania, ponadto jabłka w cieście są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Do tego przepisu możecie wykorzystać dowolną odmianę jabłek. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
4 średniej wielkości jabłka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (m)
szczypta soli
olej do smażenia

do obtoczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Do małego garnka wlać olej. Gdy będzie rozgrzany to partami wkładać kawałki ciasta. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron. Usmażone kawałki jabłek przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem. W przygotowanej mieszance, obtaczać plasterki smażonych jabłek. Jabłka w cieście najlepiej smakują podane na ciepło. 





Przepis STĄD

Drukuj przepis