wtorek, 4 kwietnia 2017

Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami


Jestem pewna, że część z Was będzie zaskoczona, że smażoną wątróbkę można wykorzystać do sałatki :) Poniższy przepis to pomysł na sycącą sałatkę wraz z dodatkiem szpinaku, jabłka i malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. 



Składniki na 3-4 porcje:
2-3 garście świeżego szpinaku
około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
200 g mrożonych malin
1 jabłko
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
ziarna słonecznika do dekoracji


Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć wątróbkę i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Gdy z jednej strony wątróbka się zarumieni to zdjąć pokrywkę, odwrócić wątróbkę i przyprawić ją solą oraz pieprzem. Ponownie smażyć, aż do momentu zarumienienia. W międzyczasie mrożone maliny przesypać do rondelka i wstawić na mały ogień. Maliny powinny puścić sok i się rozmrozić. Usmażoną wątróbkę delikatnie przyprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Na tą samą patelnię przełożyć jabłka. Posypać majerankiem. Smażyć dosłownie 1-2 minuty, aż do lekkiego zarumienienia. Na talerzach lub w dużej misce rozłożyć umyty i osuszony szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika. Na sam koniec sałatkę lekko posolić.