niedziela, 2 kwietnia 2017

Placki ziemniaczane z cebulką


Ciężko w to uwierzyć, ale... nigdy w swoim życiu nie robiłam placków ziemniaczanych. W dzieciństwie przejadłam się nimi i po prostu miałam do nich pewien dystans. Jednak z upływem lat, moje smaki się zmieniły i nadszedł ten moment na usmażenie placków ziemniaczanych :) Poniższe placki są proste do przygotowania i świetnie smakują. Polecam! 


Porcja dla 2-3 osób:
3/4 kg obranych ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
sól
olej do smażenia


Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ciemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło jak i na zimno.

Od lewej: składniki przed wymieszaniem
Środek: gotowe ciasto
Po prawej: smażenie placków


Drukuj przepis