Ciężko w to uwierzyć, ale... nigdy w swoim życiu nie przyrządziłam (samodzielnie) placków ziemniaczanych. Wydawały mi się zbyt skomplikowane w przygotowaniu oraz za tłuste w smaku :) Z upływem lat, moje smaki się zmieniły i nadszedł ten moment na usmażenie placków ziemniaczanych :) Poniższe placki są proste do przygotowania i świetnie smakują. Polecam!
Porcja dla 2-3 osób:
3/4 kg obranych ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
sól
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło jak i na zimno.
Od lewej: składniki przed wymieszaniem Środek: gotowe ciasto Po prawej: smażenie placków |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz