Jeżeli w lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę.
Składniki na porcje dla 4 osób:
co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy (10-12 cienkich sztuk)
3 małe cebule
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
3-4 łyżki śmietany 18% (100 g)
6 łyżeczek startego chrzanu (100 g)
sól, pieprz
słodka papryka
odrobina masła
szczypiorek do dekoracji
Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę. Podsmażyć ją. Gdy zacznie się szklić to do cebuli wlać śmietanę (18% i 30%) oraz dodać chrzan. Całość wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kiełbaski oddzielić od siebie i naciąć (z 1 strony). Gorący sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć białe kiełbaski (nacięciami do góry). Piec bez przykrycia około 30-35 minut w 195ºC. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Przygotowywanie sosu i ułożenie białych kiełbasek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz