piątek, 7 kwietnia 2017

Sałatka z tortellini, szynką i kukurydzą


Makaron tortellini to dodatek idealny do sałatek, ponieważ jest małych rozmiarów i świetnie współgra z innymi składnikami. Dzisiaj zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem kukurydzy, ostrej papryki, szynki i szczypiorku. Prosto i pysznie! 



Składniki:
150 g tortellini, np. z grzybami
150 g wędliny, np. szynki
1 puszka kukurydzy z dodatkiem chilli*
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek z dymki

*do sałatki możecie dodać zwykłą kukurydzę z puszki + odrobinę bardzo drobno pokrojonej ostrej papryki


Tortellini ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć wszystkie składniki na sałatkę. Za pomocą majonezu, całość połączyć ze sobą. Na sam koniec sałatkę posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem, schłodzić w lodówce.



Drukuj przepis