poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Gulasz z indyka i z marchewką w sosie pomidorowym


Gulasz z indyka, marchewką i cebulą w sosie pomidorowym podany z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami to pomysł na smaczny obiad :) Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Gulasz jest rewelacyjny w smaku - lekko kwaśny, a zarazem delikatnie słodki. Mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy (co najmniej 1-1,5 godziny na małym ogniu).   



Składniki na porcję dla 5-6 osób:
około 0,7 kg mięsa gulaszowego z indyka
3 średniej wielkości marchewki
1 puszka pomidorów w puszce 
1 szklanka wody
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cayenne
papryka słodka
tymianek
odrobina oleju

do zagęszczenia sosu
2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki zimnej wody 



Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, słodką papryką i tymiankiem. Do mięsa wlać 2 łyżki oleju, całość ze sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć ze sobą. Następnie dodać przyprawione mięso. Całość chwilę smażyć na dużym ogniu. Na sam koniec wlać pomidory z puszki oraz szklankę wody, a także doprawić solą i pieprzem. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 20 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Na sam koniec zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie i całość ponownie zagotować. Danie podawać z kaszą lub ziemniakami.






Drukuj przepis