czwartek, 27 kwietnia 2017

Smoothie z zieloną pietruszką i jabłkiem


Odkąd pamiętam, to uwielbiam owocowe koktajle przygotowane na bazie jogurtu naturalnego. Od pewnego czasu staram się jeść więcej warzyw oraz owoców, dlatego przygotowuje koktajle bez dodatku produktów mlecznych. Nie jest to chwilowa moda na zdrową żywność, po prostu wybieram świadomiej produkty do jedzenia. Poniższe smoothie jest rewelacyjne w smaku - słodkie, a zarazem lekko kwaśne. Idealne dla wielbicieli zielonej pietruszki :)



Składniki na 2 porcje:
1 pęczek zielonej pietruszki
1 duże jabłko
sok z 1 cytryny
ewentualnie 2-3 daktyle 
woda (1-1,5 szklanki)



Jabłko przekroić na ćwiartki (nie obierać ze skórki) i pozbawić gniazd nasiennych. Wycisnąć sok z cytryny. Pietruszkę umyć i odciąć łodyżki. Do kielicha blendera przełożyć natkę pietruszki, jabłko i daktyle. Na sam koniec wlać sok z cytryny i 1 szklankę wody. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli według was, smoothie jest zbyt gęste - to dolejcie wodę. 




Drukuj przepis