środa, 26 kwietnia 2017

Cieciorella - krem czekoladowy


Jeżeli staracie się unikać cukru i tłuszczu, a macie ochotę na krem czekoladowy to musicie przygotować poniższy przepis. Cieciorella to pomysł na domową nutelle, w zdrowszym wydaniu. Tutaj główną rolę odgrywa ciecierzyca, która po zmiksowaniu z masłem orzechowym i daktylami tworzy kremową, lekko słodką pastę. Zachęcam do przygotowania :)



Składniki na 2 małe słoiczki:
1 puszka ciecierzycy (waga puszki wraz z zalewą 400 g)
100 g daktyli (25 sztuk)
3-4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu*
2 łyżki mleka* 
kilka łyżek wody z moczenia daktyli

*w przypadku wegan - pomińcie miód i mleko, zamiast tego dodajcie syrop z daktyli/agawy, a także dolejcie wodę z moczenia daktyli



Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Odcedzić (wodę z moczenia daktyli pozostawić!). Do wysokiego naczynia przełożyć daktyle, wsypać kakao, dodać miód, masło orzechowe, odcedzoną ciecierzycę (bez zalewy) i wlać mleko. Za pomocą blendera całość zmiksować na jednolitą, kremową masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty to należy dolać kilka łyżek wody z moczenia daktyli. Ponownie zmiksować. Gotowy krem przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce. 








Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis