piątek, 21 kwietnia 2017

Babka z majonezem


Hit moich tegorocznym świąt wielkanocnych - babka majonezowa :) Przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku :)



Składniki na tradycyjną formę do babki:
4 jajka (rozmiar L)
1 szklanka zwykłego cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek olejku (aromatu) śmietankowego
cukier puder do dekoracji



Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać majonez i kilka kropelek olejku śmietankowego. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut w 165-170ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczoną babkę przełożyć na duży talerz i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 





Przepis STĄD

Drukuj przepis