sobota, 1 kwietnia 2017

Ciasto MAKOWA PANIENKA


Uwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha!



Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm:

biszkopt
8 białek (jajka o rozmiarze M)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g)
4 żółtka
1 szklanka suchego maku (150 g)
1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g)
1 szklanka zmielonych orzechów, np. laskowych (ja wykorzystałam tarte orzechy, które zmieliłam w młynku do kawy)
szczypta soli

krem
2 szklanki mleka (500 ml)
4 żółtka
125 g drobnego cukru do wypieków
1 budyń o smaku śmietankowym (40 g proszku)
3/4 kostki masła (150 g)
4 łyżeczki cukru waniliowego

dodatkowo
1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych

do nasączenia
sok z 2 cytryn + tyle samo przegotowanej wody

do dekoracji
1/2 szklanki wiórków kokosowych


Na samym początku należy przygotować biszkopt: białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać porcjami (dosłownie - łyżka po łyżce) cukier. Gdy masa będzie gęsta to powoli dodawać żółtka. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać suchy mak, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem. Ciasto wylać, rozsmarować i piec około 30-35 minut w 165ºC (aż do zarumienienia biszkoptu). Ciasto ostudzić.

W międzyczasie przygotować krem: miękkie masło utrzeć z cukrem (zwykłym, jak i waniliowym). Następnie dodać żółtka i proszek budyniowy, całość dokładnie wymieszać.  W rondelku zagotować mleko. Do masy maślano-żółtkowej, wlać 3/4 szklanki gorącego mleka i wymieszać. Do pozostałego mleka w rondelku, wlać masę żółtkową i całość dokładnie ze sobą połączyć. Gotować dosłownie 1-2 minuty, aż do zgęstnienia budynku (budyń należy cały czas mieszać, aby nic nie przywarło do dna rondelka!). Przygotowany krem ostudzić.

Na sam koniec przygotować poncz do nasączenia ciasta i wiórki kokosowe do dekoracji. Wycisnąć sok z cytryny i dolać do niego tyle samo wody (w proporcji 1:1). Rozgrzać suchą patelnię i zarumienić wiórki kokosowe (trwa to dosłownie chwilę!). Ostudzić. 

Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na dwie części. Spód przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Biszkopt mocno nasączyć sokiem z cytryny, następnie rozsmarować dżemem, na to wyłożyć 3/4 kremu, ponownie położyć biszkopt, nasączyć go. Na wierzch ciasta rozsmarować pozostały krem i całość posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schować do lodówki i schłodzić (najlepiej całą noc). Jak dla mnie, ciasto najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  

Przygotowywanie biszkoptu
Od lewej: biszkopt przed pieczeniem
Środek: upieczone ciasto
Od prawej: gotowy krem budyniowy
Składanie ciasta: 1/2 biszkoptu, nasączenie, dżem, 3/4 kremu, ponownie biszkopt, nasączenie, reszta kremu i podprażone wiórki kokosowe do dekoracji





Przepis STĄD

Drukuj przepis