Ostatnio otrzymałam kilkanaście owoców pigwowca. Na pierwszy rzut oka - twarde i niezbyt jadalne... ale nic bardziej mylnego! Podczas zaparzania owoców po całym mieszkaniu roznosił się piękny zapach - gruszki i cytryny. Ach! Jeżeli w Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :)
Składniki:
owoce pigwowca (waga bez nasion!)
zwykły cukier
proporcja owoców do cukru 1:1
(np. 1 kg obranych, pokrojonych owoców i 1 kg zwykłego cukru)
(np. 1 kg obranych, pokrojonych owoców i 1 kg zwykłego cukru)
Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, owoce pigwowca pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoiczków nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić; jeżeli na dnie pozostanie Wam warstwa cukru to nic nie szkodzi). Przygotowane słoiczki przechowywać w lodówce (do 7-10 dni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz