Jeżeli jesteście wielbicielami ciast na zimno oraz kokosa to zachęcam do przygotowania rafaello na krakersach. Ciasto szybkie do przyrządzenia. Należy pamiętać o tym, aby przygotować je dzień wcześniej, ponieważ musi mocno się schłodzić. Dzięki temu krakersy namiękną i wchłoną odrobinę kremu budyniowego.
Składniki na formę 20 x 30-35 cm:
1 l mleka
2 paczki krakersów (180 g x 2 opak.)
200 g wiórek kokosowych
1 kostka masła (200 g)
2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 żółtka
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji
perełki cukrowe
do dekoracji
perełki cukrowe
Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Zagotować. W międzyczasie
do miseczki wsypać mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier, dodać żółtka i wlać
pozostałą szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się
gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia
budyniu. Masę z rondelka ostudzić. Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę.
Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksować.
Na sam koniec wsypać 150 g wiórek kokosowych. Wymieszać. Blachę wyłożyć
papierem (lub przezroczystą folią). Ułożyć krakersy. Na to ¼ kremu budyniowego, ponownie krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy i pozostała resztka
kremu. Całość wyrównać, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi (50 g) i wstawić do lodówki. Na drugi dzień kroić na mniejsze
części. Przed podaniem można ozdobić cukrowymi perełkami.
Przygotowywanie kremu budyniowego |
Układanie krakersów, po prawej - wygląd ciasta po nocnym chłodzeniu |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz