Wypiek idealny dla osób, których nagle dopadnie ochota na coś słodkiego :) Ciasto z bananami i bakaliami jest lekko wilgotne i słodkie. Szybkie do przygotowania i proste. Daktyle możecie zastąpić rodzynkami. Przepis na poniższe ciasto dostałam od koleżanki z pracy.
Składniki na 1 małą keksówkę:
4 dojrzałe banany
300 g mąki pszennej tortowej
150 g zwykłego cukru
1 duże jajko
3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
50 g rozpuszczonego masła
garść orzechów włoskich
kilka suszonych daktyli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
do dekoracji: cukier puder
Na samym początku banany obrać i pokroić w plasterki. Za pomocą miksera bądź widelca należy je rozgnieść i wsypać cukier. Całość ze sobą zmiksować. Następnie do masy bananowej wbić jajko oraz wsypać kakao. Cały czas miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Ponownie zmiksować do połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w 150ºC (tzn. do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.
Na samym początku banany obrać i pokroić w plasterki. Za pomocą miksera bądź widelca należy je rozgnieść i wsypać cukier. Całość ze sobą zmiksować. Następnie do masy bananowej wbić jajko oraz wsypać kakao. Cały czas miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Ponownie zmiksować do połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w 150ºC (tzn. do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz