Pomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki.
Składniki*:
biszkopt
6 dużych jaj
220 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
1 szklanka zwykłego cukru
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 słoiczek dżemu truskawkowego
+ sok, np. z brzoskwiń z puszki (do nasączenia biszkoptu)
krem maślano-budyniowy
450 ml mleka
6 żółtek
250 g miękkiego masła
100 g zwykłego cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do dekoracji
1 galaretka truskawkowa
wiórki kokosowe
Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści się to dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Następnie przygotować krem maślano-budyniowy. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Na sam koniec wlać 50 ml mleka i wsypać mąkę. Całość wymieszać ze sobą. W garnku zagotować pozostałe mleko. Gdy zacznie wrzeć to powoli wlewać masę żółtkową. Cały czas mieszać. Gdy masa będzie gęsta to zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ubić za pomocą miksera. Następnie powoli dodawać ostudzony budyń. Całość połączyć ze sobą. Miksować tak długo, aż powstanie masa o kremowej konsystencji.
Biszkopt przeciąć na 2-3 części. W wierzchnim blacie ciasta wyciąć otworki (ja użyłam dużego kieliszka do wódki). Każdy płat ciasta delikatnie nasączyć sokiem (zwłaszcza brzegi!). Ciasto po złożeniu przechowywać w lodówce.
Składanie ciasta:
spód ciasta
dżem truskawkowy
1/3 kremu maślano-budyniowego
środkowy spód ciasta
dżem truskawkowy
1/3 kremu maślano-budyniowego
wierzch ciasta z otworkami
1/3 kremu maślano-budyniowego
wiórki kokosowe
lekko tężejąca galaretka
* na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę 20 x 40
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz