wtorek, 22 listopada 2016

Kotleciki drobiowe z groszkiem


Na blogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy, sera feta i zielonej pietruszki. Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam!


Składniki na porcję dla 4 osób:
0,5 kg piersi z kurczaka
250-280 g groszku, np. mrożonego
2 duże jajka
1 mała cebula
3 łyżki mąki pszennej
papryka ostra
papryka słodka
olej do smażenia
sól, pieprz



Piersi umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni wraz z niewielką ilością oleju. Ostudzić. Do miski wbić jajka i dodać mąkę. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. 



Smażenie kotlecików





Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień


Drukuj przepis