niedziela, 27 listopada 2016

Kluski śląskie na różowo


Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie. Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym.


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 średniej wielkości burak
mąka ziemniaczana
sól do smaku



Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. 


*Buraka można zmielić w maszynce do mielenia, jednak wtedy kolor klusek nie będzie w jednolitym, różowym kolorze





Rady:

- lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują,
- aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki
"zanurzcie" w mące ziemniaczanej,
- gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię to gotować je na małym  ogniu ok. 2-3 minut.

Drukuj przepis