Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie. Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym.
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 średniej wielkości burak
mąka ziemniaczana
sól do smaku
Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym.
*Buraka można zmielić w maszynce do mielenia, jednak wtedy kolor klusek nie będzie w jednolitym, różowym kolorze
Rady:
- lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują,
- aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki
"zanurzcie" w mące ziemniaczanej,
"zanurzcie" w mące ziemniaczanej,
- gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię to gotować je na małym ogniu ok. 2-3 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz