wtorek, 8 listopada 2016

Zupa kalafiorowa


Brakuje Wam pomysłu na szybki obiad? Jeśli tak, to zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem.


Składniki na porcje dla 4 osób:
0,5 kg piersi z kurczaka
1,5 l wody
250-300 g włoszczyzny pociętej w cienkie słupki
1 średniej wielkości kalafior
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
papryka ostra
papryka słodka
sól, pieprz

posiekany koperek do dekoracji


Do garnka wlać wodę. Włożyć umyte piersi oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumowinę. Mięso gotować kilka minut. Gdy piersi zmienią kolor to dodać włoszczyznę. Całość przyprawić solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką. Gotować kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie kalafiora umyć, usunąć głąb i podzielić kalafiora na mniejsze różyczki. Do gotującej się włoszczyzny dodać kalafiora. Nadal gotować na małym ogniu. Gdy kalafior będzie lekko miękki i część różyczek zacznie opadać na dno to garnek zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem.

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki


Drukuj przepis