sobota, 29 października 2016

Rafaello na krakersach


Jeżeli jesteście wielbicielami ciast na zimno oraz kokosa to zachęcam do przygotowania rafaello na krakersach. Ciasto szybkie do przyrządzenia. Należy pamiętać o tym, aby przygotować je dzień wcześniej, ponieważ musi mocno się schłodzić. Dzięki temu krakersy namiękną i wchłoną odrobinę kremu budyniowego. 


Składniki na formę 20 x 30-35 cm:
1 l mleka
2 paczki krakersów (180 g x 2 opak.)
200 g wiórek kokosowych
1 kostka masła (200 g)
2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 żółtka
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji
perełki cukrowe


Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Zagotować. W międzyczasie do miseczki wsypać mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier, dodać żółtka i wlać pozostałą szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Masę z rondelka ostudzić. Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksować. Na sam koniec wsypać 150 g wiórek kokosowych. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem (lub przezroczystą folią). Ułożyć krakersy. Na to ¼ kremu budyniowego, ponownie krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy i pozostała resztka kremu. Całość wyrównać, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi (50 g) i wstawić do lodówki. Na drugi dzień kroić na mniejsze części. Przed podaniem można ozdobić cukrowymi perełkami. 

Przygotowywanie kremu budyniowego
Układanie krakersów, po prawej - wygląd ciasta po nocnym chłodzeniu



Przepis STĄD

Drukuj przepis