sobota, 15 października 2016

Pieczona dynia - baza idealna do ciasta, pasztetu jak i zupy

 

Pieczona dynia to dodatek idealny do ciasta, pasztetu, zupy jak i sosu. Już od dzisiaj nie musicie obawiać się żmudnego i ciężkiego obierania skórki. Dynia przygotowana w poniższy sposób będzie bardzo miękka i rozpadająca się pod wpływem nacisku widelca :) Po upieczeniu dyni zachęcam do przygotowania kremu dyniowego lub miękkich, pszennych bułeczek



Składniki:
1 dynia, np. hokkaido*
naczynie żaroodporne

*po upieczeniu tej odmiany dyni – nie trzeba obierać jej ze skórki!


Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczona dynia będzie bardzo miękka. Przed dodaniem do głównego dania, ewentualnie obrać ze skórki.

Od lewej strony: dynia przed i po upieczeniu



Drukuj przepis