środa, 5 października 2016

Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką


Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Piersi w cieście francuskim możecie również pociąć na mniejsze kawałki i podać jako przekąskę, np. na domówce.


Składniki na 4 porcje:
1 podwójny filet z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
1 arkusz ciasta francuskiego
150 g pieczarek
2 szalotki bądź 1 mała cebulka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
starty żółty ser
1 roztrzepane jajko
olej do smażenia



Paseczki ciasta francuskiego zaplatać naprzemiennie
Mięso umyć, osuszyć. Filet z kurczaka rozkroić na mniejsze części (każdą połówkę na dwie lub trzy części). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy się zeszkli to dodać pieczarki. Posolić i popieprzyć. Gdy pieczarki będą miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Ciasto francuskie przekroić z dwóch stron na pół. W każdej ćwiartce ciasta zrobić nacięcia, tzw. paseczki (spójrz na zdjęcie). Na sam środek ułożyć surowe piersi z kurczaka, na wierzch podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Paski ciasta francuskiego zaplatać (od lewej do prawej strony; naprzemiennie) przykrywając piersi z kurczaka. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto francuskie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 200ºC (aż do zarumienia ciasta). Podawać kilka minut pod wyjęciu z piekarnika (gorące ciasto może przykleić się do papieru do pieczenia).











Drukuj przepis