niedziela, 9 października 2016

Ciasto marchewkowe z białą polewą


Najlepsze ciasto marchewkowe na świecie. Puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam wypróbować poniższy przepis! :) Jeżeli macie ochotę na inne warzywne wypieki to zachęcam do upieczenia buraczanego brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli


Składniki na tortownicę o średnicy  22 lub 24 cm:

3 duże jajka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g)
2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g)
1 niepełna szklanka oleju roślinnego (200 g)
240 g startej marchewki (około 2,5 szt. średniej wielkości marchewek)
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru z dodatkiem skórki cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

biała polewa
135 g serka kremowego o smaku śmietankowym
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
starta skórka z połowy cytryny



Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Orzechy bardzo drobno posiekać. Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Jajka wbić do miski i wlać do nich olej. Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę. Na sam koniec wlać sok z cytryny oraz dodać skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowa polewa jest dosyć gęsta. Ciasto marchewkowe posmarować polewą i ewentualnie po bokach udekorować drobno posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. 


Przygotowywanie marchewkowego ciasta
Ciasto przed i po upieczeniu; po prawej stronie widać gotową białą polewę




Drukuj przepis