poniedziałek, 10 października 2016

Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki


Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli nie macie szybkowaru to gulasz przygotujcie (pod przykryciem) w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie tylko o tym, że czas pieczenia będzie o wiele dłuższy (3-4 godziny). Szczerze polecam przygotować poniższy gulasz :) 




Składniki na porcję dla 6-8 osób:
1 kg karkówki
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
1,5 szklanki wody
sól, pieprz
ostra papryka



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Karkówkę przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.  W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w plasterki; papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół i pokroić w paseczki; cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na dno szybkowara przesypać cebulę, następnie dodać mięso i marchewkę oraz paprykę. Całość zalać pomidorami i wodą. Dokładnie przemieszać, aby woda była na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować około 1,5 godziny (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem. 



Gotowy gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru)





Pomysł na danie STĄD