piątek, 7 października 2016

Bagietka nadziewana serkiem wiejskim i warzywami


Jeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższa bagietka pocięta w plasterki będzie idealną przekąską na fingerparty. Taką bagietkę możecie podać na talerzu z plasterkami rolady serowej nadzianej pastą jajeczną i szynką


Składniki:
5-6 półbagietek (małe, podłużne bułeczki)
150 g wędliny, np. szynki konserwowej
2 opakowania serka wiejskiego (około 0,5 kg)
1 pęczek rzodkiewki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
1/2 długiego ogórka
szczypiorek (wg uznania)
sól, pieprz

Nadzienie przed wymieszaniem

Na samym początku z bagietek odciąć jedną kocówkę i bułki dokładnie wydrążyć. Uwaga: bagietek nie można przedziurawić, ponieważ farsz wypłynie! Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Gdy żelatyna ostygnie to powoli dolać ją do masy serowej. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą przemieszać. Przygotowanym farszem nadziewać bagietki. Nafaszerowane bagietki przełożyć do wąskich szklanek. Farsz nie może wypłynąć, a bagietki muszą stać prosto. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w grubsze plastry i przełożyć na talerz.



Wydrążone bagietki i gotowy farsz



Drukuj przepis