poniedziałek, 17 października 2016

Tarta rustykalna z jabłkami


Macie ochotę na tartę, a brakuje wam specjalnej formy? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania tarty rustykalnej nadzianej jabłkami. Poniższe ciasto jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, rozwałkować i  ułożyć na nim plasterki jabłek, a na sam koniec zawinąć brzegi ciasta.   


Składniki:

kruche ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (190 g)
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej (80 g)
3 łyżki zwykłego cukru
130 g masła
1 duże jajko

nadzienie
3-4 jabłka
1 łyżka cukru pudru
1/2 przyprawy do szarlotki*
odrobina cynamonu

do dekoracji
odrobina cukru pudru

*przyprawę można pominąć; dodajcie wtedy więcej cynamonu + odrobinę cukru wanilinowego


Jajko roztrzepać. Mąkę przysypać na blat. Dodać posiekane, zimne masło. Za pomocą dłoni połączyć składniki. Na sam koniec dodać cukier i roztrzepane jajko (odrobinę jajka pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta!). Składniki szybko połączyć ze sobą. Na blat położyć papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Powinien utworzyć się okrąg.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Na kruchym cieście ułożyć jabłka (najlepiej układać od środka), pamiętając o tym, aby owoce nie były przy samym brzegu tarty. Następnie jabłka posypać cynamonem, przyprawą do szarlotki i cukrem pudrem. Boki ciasta delikatnie złożyć do środka. Boki kruchego ciasta lekko się połamią, ale w ogóle się tym nie przejmujcie (taki jego urok :)). Na sam koniec boki posmarować resztą roztrzepanego jajka. Tartę piec około 40-50 minut w 180ºC. Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

Układanie jabłek i składanie tarty




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis