wtorek, 15 października 2019

Racuchy na jogurcie greckim


Jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. 





Składniki na porcje dla 3-4 osób:

1 duży jogurt grecki (około 400 g)

2 szklanki mąki pszennej (300 g)
1/4 szklanki mleka
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1 łyżka zwykłego cukru
2 jajka
2 średniej wielkości jabłka
olej do smażenia

do dekoracji
cukier puder


Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru. Dokładnie wymieszać. Masę odstawić na kilkanaście minut (rozczyn powinien lekko urosnąć). W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę. Do mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; około 1 godzina). W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka). Racuchy smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia). Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Etapy przygotowywania ciasta na racuchy

Smażenie racuchów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz