wtorek, 1 października 2019

Makaron pappardelle podany z grzybami leśnymi i jajkiem w koszulce


Pomysł na szybki do przygotowania, sezonowy i tani obiad - makaron pappardelle (typu szeroka wstążka) podany z sosem grzybowym oraz jajkiem w koszulce. Prosto i bardzo smacznie. Taki makaron najlepiej smakuje podany od razu po wymieszaniu z sosem grzybowym.





Składniki na porcję dla 3-4 osób:
200 g surowego makaronu pappardelle
400 g ugotowanych, odcedzonych podgrzybków
1 średniej wielkości cebula
1/4 kostki masła (50 g)
2 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

jajka w koszulce
4 jajka + 1l wody + 1 łyżeczka octu


Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Gdy lekko zmieni kolor to dodać odcedzone grzyby. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  W międzyczasie przygotować jajka w koszulce: do małego garnka wlać wodę (1 l) i ją posolić. Następnie wlać niej ocet. Jajko wbić do miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wlać jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z kolejnymi jajkami. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć go do grzybowego sosu. Dodać śmietanę i całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron przełożyć na talerze. Na wierzch makaronu położyć jajka w koszulce. Danie ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Etapy przygotowywania dania




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz