sobota, 19 października 2019

Dorsz pieczony z papryczkami padron i młodymi ziemniakami


Pomysł na danie, które "robi się samo" w piekarniku - pieczone ziemniaki, papryczki padron i filety z dorsza 😉 Prosto i smacznie. Zachęcam do pieczenia.



Składniki na porcję dla 2 osób:
9-10 sztuk młodych, małych ziemniaków
1 opakowanie papryczki padron (250 g)
 filet z dorsza (wagowo około 0,4 kg) 
sól, pieprz
przyprawa do ryb
oliwa z oliwek


Filet z dorsza pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby ryba mogła "przejść" przyprawami. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie. Następnie przeciąć na pół, posypać solą i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać. Papryczki umyć, osuszyć i również posypać szczyptą soli i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać. Przygotowane warzywa przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec około 30-40 minut w 180°C (do lekkiego zarumienienia papryczek). 15 minut przed końcem pieczenia - pomiędzy warzywa ułożyć kawałki dorsza. Danie podawać na ciepło.


Warzywa przed pieczeniem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz