czwartek, 17 października 2019

Placuszki bananowe - bez cukru, tłuszczu


Tym razem coś dla wielbicieli bananów - fit placuszki bez dodatku cukru i bez tłuszczu. Smażone na suchej patelni. Proste i szybkie do przyrządzenia. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu i delikatnie przewracamy na drugą stronę. Jeśli masa jest zbyt rzadka to można do niej dosypać trochę więcej kaszki manny lub pozostawić surowe ciasta do lekkiego zgęstnienia. Poniższe placuszki świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno. 




Składniki na porcję dla 2 osób:
2 dojrzałe, średniej wielkości banany
2 jajka
3-5 płaskich łyżek kaszki manny
3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego


Do miski dodać obrane i pokrojone banany, wbić jajka i wlać kefir. Całość zmiksować za pomocą blendera. Na sam koniec wsypać kaszkę manną, masę wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Rozgrzać suchą patelnię. Smażyć na małym ogniu (1 placuszek = 1 łyżka masy na ciasto). Obracać dopiero wtedy, gdy pojawią się bąbelki powietrza (spójrz na zdjęcia poniżej). Smażyć, aż do zezłocenia.


Ciasto przed i po zmiksowaniu

Smażenie placuszków bananowych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz