poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Malinowo-borówkowa rozkosz (biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą)


Malinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!".


Składniki:
biszkopt na formę 20 x 40 cm:
4 duże jajka
4 łyżki drobnego cukru
4 łyżki mąki pszennej  tortowej

masa w środku
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
3 i 1/2 szklanki wrzącej wody
ok. 300 g malin
120 g borówek

dekoracja
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta


Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski i ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli drobny cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier rozpuści się to zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. Na sam koniec powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Ewentualnie wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 15-18 minut. Biszkopt musi lekko się zarumienić. Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto (krótsze boki). Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia.

Masa w środku
W międzyczasie galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny i borówki umyć, osuszyć. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią, tak aby od krótszych boków wystawał nadmiar folii. Upieczony biszkopt przełożyć do keksówki. Ewentualnie lekko odciąć bok ciasta tak, aby biszkopt zmieścił się do keksówki. Biszkopt musi przykryć boki oraz spód keksówki. Część ciasta musi pozostać poza keksówką, ponieważ utworzy spód ciasta. Gdy galaretka zacznie zmieniać swoją konsystencję to odrobinę galaretki wylać na upieczony spód. Wyłożyć część owoców. Ponownie zalać małą ilością galaretki. Wstawić na kilka minut do lodówki. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich owoców i galaretki. Na sam koniec tężejącą galaretkę przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Dekoracja
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeżeli nie będzię chciała zmienić konsystencji na lejącą to dolejcie odrobiny słodkiej śmietany/bądź mleka. Ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć folię. Przygotowany biszkopt polać polewą czekoladową. Od razu udekorować kuleczkami zbożowymi. Przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki. Gdy czekolada stężeje to malinowo-borówkową rozkosz pokroić na kawałki. 

Przygotowywanie biszkoptu
Rolowanie ciasta i przekładanie do keksówki




Drukuj przepis