poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z kalafiorem i jajkami


Pomysł na szybką i bardzo pożywną sałatkę z kalafiorem, pomidorem i jajkami. Całość posypana posiekaną pietruszką i koperkiem. Łatwa i smaczna. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie jak i kolację. 


Składniki na 3-4 porcje:
1 duży kalafior
3 duże jajka ugotowane na twardo
1 duży pomidor 
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki masła, np. klarowanego
sok z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka cukru


Kalafiora umyć, usunąć głąb, odciąć liście, a różyczki pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę. Posolić oraz posłodzić. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucić liście od kalafiora. Chwilkę gotować. Wyjąć, a do tej samej wody włożyć różyczki kalafiora. Gotować kilka minut. Kalafior musi być lekko twardy. Odcedzić. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć liście kalafiora, na sam środek położyć różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić cząstkami pomidora. 




Drukuj przepis