sobota, 16 kwietnia 2016

Parzony łosoś podany z zieloną sałatką

 

Zachęcam Was do przygotowania ryby w inny sposób niż smażenie lub pieczenie. Łosoś parzony w wodzie to sposób na uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg świeżego łososia (bez skóry)

zalewa
1 l wody
kilka gałązek świeżego koperku
kilka gałązek świeżej pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki soli himalajskiej różowej
pieprz do smaku
2-3 liście laurowe
kilka sztuk ziela angielskiego

zielona sałatka
3 ogórki gruntowe
1 miękkie awokado
kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej)
szczypiorek 
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
ewentualnie rzodkiewka do dekoracji

jogurt naturalny do podania


Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz pieprz do smaku. Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, przekroić na dwie części i pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulkę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Składniki sałatki wsypać do miski. Skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszać. Gotującą się zalewę zdjąć z ognia. Włożyć filety z łososia. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 6-7 minut. Po upływie czasu łososia wyjąć. Na talerzu ułożyć kawałki fileta z łososia, sałatkę, ugotowany ryż i ewentualnie po łyżce jogurtu naturalnego. 






Drukuj przepis