środa, 27 kwietnia 2016

Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller)

 

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia.


Składniki na 16 sztuk:

ciasto
500 g mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
3 łyżki cukru pudru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli

nadzienie
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

dekoracja
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki przegotowanej wody
odrobina soku z cytryny
wiórki kokosowe


Na samym początku przygotować budyń: żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 1/2 szklankę mleka. Wymieszać. Pozostałą ilość mleka wlać do rondelka i zagotować. Pod sam koniec wlać masę żółtkową. Gotować kilka minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić. 

Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, przekroić na dwie części, a każdą z nich na 8 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki. Przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swą objętość to włączyć piekarnik. Rozgrzać go do 190°C. Bułki mocno spłaszczyć, za pomocą dna literatki (lub szklanki od nutelli) zrobić w nich wgłębienie. Następnie w przygotowane otwory wyłożyć ostudzony budyń. Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się lekko zarumienić. Ostudzić. 

Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje. 

Przygotowywanie masy żółtkowej do domowego budyniu
Gotowanie budyniu
Ciasto przed i po wyrośnięciu
Formowanie bułeczek i nadziewanie ich budyniem
Lukrowanie i dekorowanie wiórkami kokosowymi


Pomysł na przepis ze strony Moje Wypieki

Drukuj przepis