Sos serowy na bazie beszamelu to świetny dodatek do ugotowanych warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :)
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
około 1,5-2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
odrobina gałki muszkatołowej
W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka. Sos od razu doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Na początku może się Wam wydawać, że sos jest za rzadki…ale im dłużej będzie gotowany, tym bardziej zgęstnieje. Pod sam koniec, sos należy ciągle mieszać, aby się nie przypalił. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolejcie pozostałą część mleka. Na sam koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Sos posmakować, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz