wtorek, 19 kwietnia 2016

Szynka w sosie własnym


Szynka w sosie własnym to pomysł na niedzielny obiad jak i danie na delegację. Takie mięso wymaga bardzo długiego czasu duszenia, ale… smak Wam wszystko wynagrodzi :) Szynka przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. 


Składniki na 4-5 porcji:
około 1 kg szynki wieprzowej
sól, pieprz
przyprawa do wieprzowiny
2 małe cebule
3-4 liście laurowe
mąka do obtoczenia
masło klarowane/ olej do smażenia


Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w około 2 cm plastry. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie w garnku roztopić masło/bądź rozgrzać olej. Kawałki szynki obtoczyć w mące. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany to każdy plasterek szynki obsmażyć z obu stron. Przesmażone mięso odłożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać około 2-3 szklanki wody. Dodać liście laurowe. Ułożyć przesmażone kawałki mięsa (woda musi przykryć plasterki szynki, ewentualnie dolać odrobinę więcej wody). Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do garnka. Całość przykryć pokrywką. Dusić około 2-3 godziny na małym ogniu. Mięso musi być miękkie. Ewentualnie przedłużyć czas duszenia. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos to zdejmijcie pokrywkę i całość gotujcie, aż do redukcji sosu.




Drukuj przepis