wtorek, 24 marca 2015

Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika)


Lekko słodkie, aromatyczne i bardzo soczyste skrzydełka z kurczaka. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko sos sojowy, pieprz i cukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę. 



Składniki:
co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka
1/4 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi 
2 łyżki cukru trzcinowego
mielony pieprz
opcjonalnie mielony czosnek


Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można je posypać mielonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu. 



Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv

Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika)

Drukuj przepis