niedziela, 15 marca 2015

Sałatka makaronowa z kukurydzą, ogórkiem i szynką


Sałatka z makaronem w kształcie ryżu to pomysł na szybkie, smaczne i niedrogie danie. Poniższą sałatkę podałam na liściach młodej sałaty. Dzięki temu całość świetnie się prezentowała. Oczywiście sałatkę możecie podać w tradycyjny sposób. Poniższe danie będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Jeżeli macie ochotę na inną sałatkę z dodatkiem szynki to polecam przepisy na sałatkę z tortellini lub sałatkę makaronową z kukurydzą, pomidorami i groszkiem



Składniki:
1 niepełna szklanka (surowego) makaronu w kształcie ryżu
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g szynki drobiowej
1 duży ogórek 
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
ewentualnie sałata do podania sałatki


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórka umyć, pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w grube plastry i pokroić w kostkę. Do miski wsypać ryż, dodać kukurydzę, ogórka i szybkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać majonez i wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem schłodzić. 


Drukuj przepis